- Fredag 28 Februari
- 20 år
- Fri entré
Evenemang
Främlingsfientlighetens våld och våldets politik: att sätta Risbergska i sitt sammanhang
Den masskjutning som inträffade på Risbergska skolan i Örebro den fjärde februari aktualiserade tragiskt diskussionen om förhållandet mellan politiken och det dödliga våldet. Medan somliga försökt att spela ned skyttens möjliga ideologiska och rasistiska motiv har andra betonat hur valet av plats och offer – och hans uttalanden i samband med dådet – passar ihop med den politiska debattens allt mer framträdande främlingsfientlighet. Medan den ena sidan ser våldet som mer eller mindre slumpmässigt (och därmed ofrånkomligt), betonar den andra relationen mellan våldet och det samhälle där det utförs.
Den här föreläsningen utgör ett försök att placera in masskjutningen på Risbergska i ett sådant större sammanhang. Vilka mönster ser vi i det främlingsfientliga våldet i Sverige? Vilken betydelse har det förändrade politiska samtalet för förekomsten av våld? På vilka sätt anknyter händelserna i Örebro – baserat på det vi ännu vet – till tidigare exempel på främlingsfientligt våld i Sverige och utomlands?
Måns Lundstedt är sociolog och statsvetare verksam vid Göteborgs universitet. Hans forskning fokuserar på sociala rörelser och kollektiv handling, migrations- och integrationspolitiska processer, och diskussioner om politiskt våld i ett samtida och historiskt perspektiv. De senaste åren har han bland annat publicerat forskning om främlingsfientligt våld, radikalnationalism, och om flyktingmotstånd i lokalsamhället. Monografin Pathways to Violence against Migrants (Routledge, 2024) tar ett brett grepp på dessa ämnen genom att jämföra eskaleringsprocesser i lokala kampanjer mot invandring under flyktingmottagandekrisen 2015-2016.
Programmet presenteras tillsammans med KEKS (www.keks.se). Varmt välkomna till Viktoriasalen i Viktoriahuset, Linnégatan 21.
Föreläsningen är kostnadsfri men obligatorisk anmälan sker via info@oceanen.com
________
Tillgänglighet
Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Personliga assistenter behöver inte köpa egen biljett men kontakta oss på förhand så att vi kan generera en biljett till personen.
Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.