- Thursday 27 April - 2023
- 20 years old
Events
The Queer Gaze Curated By: Judith Kiros
2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.
Till det andra tillfället av The Queer Gaze har vi bjudit in bokaktuella Judith Kiros att kurera kvällens evenemang på temat Sapfiska fragment. Under kvällen kommer vi att bjudas på såväl läsningar som samtal på temat av Judith Kiros, Morgan Lindengren och Burcu Sahin. Utöver detta kommer kvällen som vanligt bjuda på överraskningar av Queerrörelsens Arkiv & Bibliotek samt Swedish Archive for Queer Moving Images.
Vi öppnar dörrarna vid 19.30 och kvällen börjar 20. Kom gärna i tid för att inte missa något av kvällens program.
Poeten Sapfo från Lesbos skriver, i översättning av Anne Carson: "someone will remember us/ I say/ even in another time". Men vad innebär det att minnas dem som samhället försöker glömma? I den queera historien begravs vänner och kamrater under fel namn, kärleksbrev kastas i elden av anhöriga, och allt från fotografier till flickvänner försvinner från berättelsen om våra liv. Kvar finns bara fragment.
Men i Anne Carsons översättning av Sapfo - If Not, Winter - framstår fragmenten som ett annat och eget språk. Kanske kommunicerar fragmenten lika mycket som den hela meningen. Kanske öppnar fragmenten upp andra, vildare möjligheter och världar. Under den här kvällen pratar vi minnespolitik, historia, lyrik och arkivering. Hur blir vi ihågkomna? Hur gör vi motstånd mot politisk glömska? Vi må vara queera fragment, men tillsammans utgör vi delar av samma narrativ. "]you will remember," skriver Sapfo, "]for we in our youth/ did these things/ yes and many beautiful things."
Judith Kiros
Judith Kiros (f. 1989) är poet, översättare och doktorand i engelsk litteratur vid Karlstads universitet. Hon har studerat skrivande på Biskops-Arnös författarskola och på HDK-Valand i Göteborg samt litteraturvetenskap i London. 2013 startade Kiros tillsammans med Valerie Kyeyune Backström, Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada plattformen Rummet, efter detta har hon bland annat varit en del av ledarredaktionen på Tidningen Flamman och varit med och grundat mediaplattformen Kontext Press. 2019 debuterade hon med "O", en poetisk essä, där hon undersöker svarthet och feminism utifrån William Shakespeares Othello. "O" nominerades till Borås Tidnings Debutantpris och författarförbundets Katapultpris. Nu är hon återigen bokaktuell med diktsamlingen Det röda är det gränslösa på Albert Bonniers förlag.
Morgan Lindengren
Morgan Lindengren är arkivarie och skriver både poesi och prosa. Han är en av grundarna till författarkollektivet CE(N)SUR, tillsammans med Burcu Sahin, Judith Kiros, Oliver Stridsberg, Emilia Felix och Sarra Anaya. Under temat "Sapfiska fragment" kommer Morgan att presentera delar av ett nytt projekt, om minnen av en bästa vän, och delta i ett samtal om arkivets potential.
Burcu Sahin
Burcu Sahin gjorde 2018 uppmärksammad debut med diktsamlingen Broderier, som belönades med Katapultpriset och Samfundet De Nios julpris. Hon är utbildad vid Biskops-Arnös författarskola där hon också tidigare har undervisat. I höstas kom Blodbok på Albert Bonniers förlag, en diktsamling som undersöker Sveriges rasistiska historia genom arkivmaterial från bland annat Rasbiologiska institutet.
The Queer Gaze arrangeras i samarbete med QRAB, SAQMI, ABF Göteborg och Västra Götalandsregionen samt med stöd av Kulturrådet.
________
Tillgänglighet
Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event.
Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com