• Fredag 30 Augusti - 2024
  • 20 år
  • 180 kr
  • Facebook
Evenemang

Petter Alatalo

Om Petter Alatalo

Petter Alatalo är en musiker med rötterna djupt förankrade i Norrbottens kustland och en stark influens av folkmusik. Med den svenska vagabonddrömmen som sin gyllene krona har Petter, nu i medelåldern, samlat livets skärvor och prismor till ett album som speglar förlust, sorg, skilsmässa och, som han själv uttrycker det, rent jävla svammel. Ibland är gränserna suddiga. Hans musikaliska universum rör sig sömlöst mellan konst, Norrbotten, jazz, autodidakt tretakt, finska klanger och poesi på svenska. Det är ett uttryck för verklighetens konsekvenser.

Albumet "Dumskallarnas vind"

Hösten 2022 tog Petters senaste album form under en liveinspelning i Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Albumet producerades av Kalle Gustafsson Jerneholm, en legend från Soundtrack of our lives, tillsammans med några av Norrbottens mest profilerade musiker från Malmfältens rockklubb och Mattias Alkberg: Kalle Nyman (kontrabas), Nikolai Äystö (klarinett) och Markus Larsson (trummor).

Våren 2024 släpptes "Dumskallarnas vind". Det är intensivt, aggressivt, sorgligt och sammetslent – ett tidsdokument som fångar en bit av vår samtid.

Petters Perspektiv

"Man är ung, man är en drömmare. Man har Tornedalen i blodet, punken i hjärtat, ruset i skallen. Man far iväg ut i stora världen utan varken adress, inkomst, pengar eller framtid. Världen är stor och längtan är ens bästa vän. Sen blir man vuxen, flyttar hem, man blir pappa, det kommer konsekvenser."

Mattias Alkberg om "Dumskallarnas vind"

"Det är 50- eller 60-tal, kanske 40-tal, kanske 70-, det ligger en amerikansk storstad på det svenska fjället och den har jazzklubbar och utanför dem hänger vrålåken i luften, deras elektriska brum blandas med kvarterets ragtime och happy hour. Bandet spelar hårt som punk och mjukt som kirurger. Sången kvider och lider som självaste John Holm, som självaste Billie Holiday.

Man vill hem men man vet inte var man bor, och egentligen, vad spelar det för roll? Men ett inomhus och någon som ser en och hör samma brus som en själv eller i alla fall kan stänga av det, är det för mycket begärt? Ja, det kanske det är. Verkligheten, vad är det med den egentligen? Varför är den så märkvärdig? Vad är det för skillnad på t.ex. fantasin med sitt upp istället för ner, sitt vänster istället för höger och natt mitt på dagen? Ens eget perspektiv är ju oftast detsamma ändå: man står utanför och känner sig misslyckad och blyg och har svårt att betala hyran. Inte har man råd med vrålåk och utekvällar där heller.

Man ligger där och skakar precis som i verkligheten, högt upp under taket, på Dumskallarnas vind. Dumskallarnas vind viner som kulor runt öronen. Man kan bara ducka och blunda men man ser allt ändå."

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

 

Tillbaka till toppen